Domodossola – zaterdag 20 juli 2019

Met de trein van Brig naar Domodossola

We hadden het plan om vandaag naar Domodossola in Italië te gaan. Deze plaats in Piemonte is vanuit Brig uitstekend per trein te bereiken. Met de auto zou ook kunnen, maar dat kost meer tijd en moeite omdat je dan de Simplonpas over moet. Op zaterdag wordt er in Domodossola markt gehouden en die staat bekend als een bezienswaardigheid.

Gisteren hadden we voldoende brood over voor vanmorgen, dus ik hoefde niet naar de Volg om boodschappen te doen. We ontbeten en vertrokken op tijd om de trein die om kwart voor tien uit Brig vertrok te kunnen halen. Dat lukte allemaal prima en al gauw waren we met een trein vol Zwitsers onderweg door de Simplontunnel naar Italië. De rit duurde zo’n 25 minuten, waarna we uitstapten in Domodossola, waar het bewolkt en vochtig warm was.

Markt in de straten van Domodossola

Vanuit het station was het een klein stukje lopen tot we de eerste kramen zagen staan. De markt bleek niet op een plein gehouden te worden, maar in de straten van het Middeleeuwse deel van de stad. Er stonden naar schatting een paar honderd kramen waar van alles werd aangeboden. Veel kramen hadden ongeveer hetzelfde assortiment van leren tassen, riemen, dameskleding en artikelen voor de huishouding.

Een van de vele kramen met lederwaren op de markt van Domodossola
Een van de vele kramen met lederwaren op de markt van Domodossola

Daarnaast was er een kleiner aantal kramen waar specifieke streekproducten werden verkocht, zoals groenten en fruit, kaas, salami, olijven, anti-pasti en andere Italiaanse etenswaren.

Groenten en fruit
Groenten en fruit
Kaas, vleeswaren en olijven
Kaas, vleeswaren en olijven

Sfeervolle binnenstad

We keken op gemakje rond en wandelden langs de talloze kramen, waarvoor veel belangstelling was. De markt voorzag duidelijk in een behoefte. Daarnaast gaven we onze ogen te kost om de typisch Italiaanse sfeer in deze stad te proeven.

Doorkijkje in Domodossola
Doorkijkje in Domodossola
Via Giovanni Capi, bij Chiesa dei Santi Gervasio e Protasio
Via Giovanni Capi, bij Chiesa dei Santi Gervasio e Protasio

We namen een voortreffelijke lunch op een van de vele terrasjes en betaalden een spotprijs, vergeleken met Zwitserse begrippen. De terrassen waren overal druk bevolkt. Mensen aten pizza’s, salades en andere gerechten, converseerden genoeglijk en dronken massaal spritz aperol.

Middagsluiting winkels

Na de lunch wilden we terug naar een winkel waar we eerder iets interessants hadden gezien. We hadden helaas niet gerekend met de middagsluiting van vrijwel alle winkels. Overal waren de deuren gesloten en de verlichting uit. Winkels sloten van 12:30 tot 15:00 uur of nog wel langer. De restaurants bleven wel open en die deden dan ook goede zaken.

Straatje in Domodossola tijdens de siësta
Straatje in Domodossola tijdens de siësta

De markt was ook aan het scheiden. We liepen daarom op het gemak terug naar het station om de trein naar Brig te nemen. Een voordeel van de opruimactiviteiten van de marktkooplieden was wel dat de gevels van de gebouwen nu tevoorschijn kwamen en beter te fotograferen waren dan eerder op de dag.

Piazzo Mercato, Domodossola
Piazzo Mercato, Domodossola

Op het plein voor het station

Toen we bij het station kwamen was het nog een beetje vroeg voor de trein. We hadden nog tijd om wat te drinken, met uitzicht op enkele fraaie mirtebomen.

Mirteboom
Mirteboom
Station Domodossola
Station Domodossola

Van Domodossola met de trein naar Brig

We liepen het station in en zochten de trein naar Brig op. We kwamen in een lange Zwitserse trein terecht die helemaal tot Basel zou doorrijden. De trein liep behoorlijk vol met mensen die kennelijk allemaal een dagje Domodossola hadden gedaan.

De trein naar Brig
De trein naar Brig

Stipt op tijd vertrok de trein en reed met een gematigde snelheid de stad uit. Tot aan de Simplontunnel bleven we betrekkelijk rustig rijden door een snel steiler wordend berglandschap waarvan we af en toe maar iets zagen op momenten dat de trein niet in een tunnel of onder een galerij reed. Toen we de Simplontunnel eenmaal ingereden waren, werd de snelheid flink opgevoerd. Een klein kwartier later waren we in Brig, waar we uitstapten en de auto opzochten. Het was hier veel warmer dan in Italië, maar minder bedompt.

Via COOP Eyholz naar Eischoll

In Eyholz deden we inkopen voor vanavond en morgen, waarna we de berg opreden naar Eischoll. Daar was het zoals gewoonlijk een graad of zeven koeler dan in Visp.

Prachtige en afwisselende dag gehad in een compleet andere sfeer dan de voorgaande dagen.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.