Anenhütte – maandag 20 juli 2020

Boodschappen doen en plannen maken

Toen we vanmorgen wakker werden bleek het stralend weer te zijn. Voor het eerst keken we naar een wolkeloze lucht, waardoor de Bietschhorn, die recht tegenover ons appartement ligt, prachtig stond te prijken in het morgenlicht. Het was prachtig weer om een wandeling te maken. Voor vandaag stond de Anenhütte in het Lötschental op de planning, mits het weer goed zou zijn.

20200720_083048b Unterbäch in het ochtendlicht
Unterbäch in het ochtendlicht

Ik liep naar de Volg om brood te kopen en het was toen al aangenaam warm. De weersvooruitzichten voor deze dag waren heel gunstig. Alle reden dus om een flinke tocht te gaan maken.

Van Unterbäch naar Fafleralp

Na het ontbijt pakten we onze spullen in en reden daarna de berg af naar Turtmann. Daar sloegen we rechtsaf richting Gampel, waar we de weg naar het Lötschental opdraaiden. We stegen snel via de brede weg met uitgebouwde haarspeldbochten tot we de Mittaltunnel inreden en al snel bij Goppenstein aankwamen. Na nog enkele tunnels en galerijen kwamen we in het liefelijke deel van het Lötschental.

We reden langs Kippel, Wiler, Ried en Blatten tot we op Fafleralp aankwamen en de auto parkeerden op de grote parkeerplaats. Ook hier was het prachtig weer en het begon al warm te worden. We trokken onze schoenen aan, smeerden geducht met zonnebrandmiddel en gingen op pad. We hadden het plan om naar de Anenhütte te lopen en kozen voor de route over Guggistafel.

IMG_3013b Parkeerplaats op Fafleralp Lötschental
Parkeerplaats op Fafleralp

Op pad naar Guggistafel

Langs de camping, waar ’s nachts kou geleden werd, zoals we later van een Nederlander hoorden, liepen we naar de helling die we moesten beklimmen om Guggistafel te bereiken. Het pad steeg behoorlijk steil door het bos, waarna we de verzameling huisjes en hutjes bereikten die Guggistafel heet. Er zaten wat mensen die blijkbaar vakantie vierden. Activiteiten die met de veeteelt te maken hebben, zagen we niet. Kennelijk speelde dat zich alleen op Gletschertafel af, dat een stuk lager ligt.

IMG_3020b Guggistafel
Guggistafel
IMG_3022b Blik op de Grundsee vanaf Gugginalp Anenhütte
Blik op de Grundsee vanaf Gugginalp
IMG_3027b Gugginalp
Gugginalp

Pauze bij de Guggisee

We vervolgden het pad over de Gugginalp in de richting van de Guggisee, een meertje dat op 2010 m. hoogte ligt. Daar aten we ons brood op en genoten van het uitzicht in het Lötschental, met de Bietschhorn, die we nu aan de ‘achterkant’ zagen en over het meertje, waar ook nu talloze kikkervisjes rondzwommen.

IMG_3035b Guggisee
Guggisee
IMG_3046b De Bietschhorn Anenhütte
De Bietschhorn

Verder naar de Anenhütte

Na de lunch liepen we verder naar het oosten. Het uitzicht op de Lötschenlücke, met Anenhütte en hoog in de pas de Hollandiahütte was imponerend en ook om ons heen was genoeg te zien, waaronder een koppel koeien die liepen te grazen op de alp.

IMG_3036b Blik naar het oosten met de Anenhütte, de Lötschenlücke en hoog daarboven de Hollandiahütte
Blik naar het oosten met de Anenhütte, de Lötschenlücke en hoog daarboven de Hollandiahütte
IMG_3041b Eringer runderen op Gugginalp Anenhütte Lötschental
Eringer runderen op Gugginalp
IMG_3058b De Zuckerstock met de Jegigletscher, tijdens de klim naar de Anenhütte
De Zuckerstock met de Jegigletscher, tijdens de klim naar de Anenhütte

We staken de Anunbach over en begonnen toen aan het laatste stuk serieus klimmen om bij de Anenhütte te komen. We moesten nog ca. 250 m klimmen en het pad ging steil omhoog over een begroeide helling. De hut was al uit het zicht verdwenen toen we aan de klim begonnen en pas op het laatste moment kregen we hem weer te zien.

IMG_3063b De Anenhütte
De Anenhütte

Bij de Anenhütte

De hut is gebouwd in 2008 en verving een eerdere hut die door een lawine werd verwoest. De wanden zijn gemaakt van metalen platen en het ontwerp is modern en strak. We pauzeerden uitgebreid op het terras en genoten van het uitzicht op de gletsjers en de Lötschenlücke.

IMG_2412b Anugletscher (links) en Lötschenlücke met de Langgletscher. Hoog boven de pas is de Hollandiahütte te zien
Anugletscher (links) en Lötschenlücke met de Langgletscher. Hoog boven de pas is de Hollandiahütte te zien

Terug over de morene van de Langgletsjer

Nadat we een beetje uitgeblazen hadden, begonnen we aan de afdaling. We liepen terug over de morene, wat ons prachtige uitzichten op de Langgletsjer bood, die ook dit jaar weer korter was geworden. Het eerste stuk van de afdaling was steil en we verloren in korte tijd heel wat hoogte. Nadat we de brug over de bulderende Lonza hadden overgestoken begonnen we aan het laatste stuk terug naar de parkeerplaats. Dit pad daalde wat gemoedelijker af en na drie kwartier stonden we weer bij de auto.

IMG_3085b Gletschertor, waar de Lonza begint
Gletschertor, waar de Lonza begint
IMG_3105b Gletschertafel (Fafleralp)
Gletschertafel (Fafleralp)
IMG_3108b Blik op de Lonza en de Lötschenlücke vanaf het bruggetje bij Gletschertafel
Blik op de Lonza en de Lötschenlücke vanaf het bruggetje bij Gletschertafel

Van het Lötschental naar Unterbäch

We wisselden van schoeisel, betaalden het parkeerkaartje en reden terug het dal uit. Omdat we niet het risico wilden lopen dat de winkel in Gampel al dicht zou zijn stopten we even in Wiler bij de plaatselijke kruidenier, waar we wat boodschappen deden voor het avondeten.

Daarna reden we verder het Lötschental uit, sloegen bij Gampel linksaf naar Turtmanne en reden de weg naar Unterbäch op. Daar kookten we een maaltijdje en rustten uitgebreid uit van een prachtige dag.

Klik hier voor een overzicht van de wandeling. Of scan de QR code hieronder:

QR

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.