Van Bergen naar Heidal – Zaterdag 2 augustus 2014

Bergen – Voss

Vandaag wilde ik van Bergen naar Heidal rijden, waarmee ik aan de terugweg naar huis begon. Vanochtend genoot ik opnieuw van het uitgebreide ontbijt dat Scandic Ornen serveerde. Ik had vannacht prima geslapen en om 9.30 vertrok ik uit de parkeergarage bij het station. Ik reed de E16 op in de richting van Voss. Deze weg loopt helemaal door naar Oslo, maar zover wilde ik vandaag niet gaan.

Langs de E16 tussen Bulken en Vossevangen. Van Bergen naar Heidal
Langs de E16 tussen Bulken en Vossevangen

Gisteren had ik het traject tot Voss met de trein afgelegd. Ik was benieuwd of ik minder tunnels en dus meer uitzicht zou hebben dan tijdens de treinreis. Ik heb de tunnels in de weg niet geteld, maar ook vandaag passeerde ik er heel veel. Af en toe had ik een mooi uitzicht op het fjord, maar gelegenheden om te stoppen en foto’s te maken waren er niet of nauwelijks langs de weg. Ook de weg verliet op een gegeven moment het fjord en ging daarna verder langs een rivier en later een groot meer. Hier waren verschillende parkeerplaatsen die de gelegenheid boden om te fotograferen.

Tvindefossen
Tvindefossen

Voss – Laerdal

Na Voss draaide de weg naar het noorden en al snel stuitte ik toen op Tvindefossen, een fraaie hoge waterval vlak langs de weg. Er was een parkeerplaats, dus stopte ik even om rond te kijken en wat foto’s te maken. De weg ging verder naar Vinje en vandaar via Stalheim naar Gudvangen en Flåm. Om Flåm te bereiken moest ik door twee lange tunnels heen. Een tunnel van boven de tien km lengte is hier geen uitzondering.

Aurlandfjord. Van Bergen naar Heidal
Aurlandfjord

Na Flåm volgde Aurland waar ik even stopte om in de kerk te kijken. Deze was open, wat niet overal het geval is. Nadat ik de kerk kort had bekeken reed ik verder in de richting van Laerdal. Er is een tunnel van 24,5 km lang tussen Aurland en Laerdal. Die koos ik niet. Ik ging via de weg over de berg heen. Dit bleek een vrij smalle weg te zijn, met vooral in het eerste deel veel haarspelden, waardoor ik snel hoogte won. De weg voerde aanvankelijk door bossen en landbouwgronden, later werd de begroeiing schaarser en groeide er alleen hier en daar nog wat gras.

Bergweg tussen Aurland en Laerdal
Bergweg tussen Aurland en Laerdal

Op diverse plaatsen langs de weg was gelegenheid om te stoppen, waar dan ook wat te zien was. Het was duidelijk dat deze route gebruikt werd als toeristische weg voor mensen die de tunnel niet wilden nemen.

Ergens langs de bergweg tussen Aurland en Laerdal
Ergens langs de bergweg tussen Aurland en Laerdal

Tindevegen – Lom

Aan de andere kant van de berg kwam ik in het Laerdal terecht, waar ik vrijwel direct toch weer een tunnel inreed. Eenmaal uit de tunnel reed ik een tijdje langs een uitloper van de Sognefjord tot aan Ovre Ardal.  Daar reed ik de Tindevegen op, opnieuw omhoog de bergen in. Deze weg leek ooit aangelegd te zijn als onderhoudsweg voor hoogspanningsleidingen, ik reed althans geruime tijd langs drie verschillende hoogspanningsleidingen. Op een gegeven moment draaide de weg daar toch vanaf en steeg nog verder. Helaas regende het hier af en toe en zag het er voortdurend dreigend en donker uit. De temperatuur zakte naar een graad of 11.

Zicht op Tindevegen, boven Turtagro
Zicht op Tindevegen, boven Turtagro

Ik dacht vooraf dat de Tindevegen in een dal uitkwam en dat ik daar verder zou rijden in noordoostelijke richting. Dit bleek heel anders te zijn. De Tindevegen daalde slechts licht af naar een pasweg, die nog aan het klimmen was. Ik kwam uit op Route 55, een bekende toeristische weg die langs Jotunheimen National Park leidde. Dit nationale park telt diverse hoge bergtoppen en de bijbehorende gletsjers. Dit bleek een heel fraaie route te zijn, waar ongetwijfeld nog meer van te genieten valt als het helder weer is. Nu hingen er toch nog al wat wolken en regende het af en toe licht. De weg klom uiteindelijk naar iets boven de 1400 meter, waar ik een prachtig uitzicht had op hooggebergte met gletsjers.

Hooggebergtelandschap langs Route 55
Hooggebergtelandschap langs Route 55

Lom – Heidal

Daarna was het nog een heel eind rijden voordat ik in Lom uiteindelijk wel in een dal aankwam. In deze plaats staat een bekende staafkerk. Ik bekeek die niet maar reed verder naar het oosten, tot ik voorbij Tessand rechtsaf sloef, route 51 op naar het zuiden. Net voor Randsverk sloef ik linksaf de weg naar Heidal in. Ik was de laatste kilometers alleen maar omhoog gereden en moest nu dus weer dalen om in Heidal te komen. Het landschap was bergachtig met bossen, weiden en klaterende rivieren.

Nedre Heidal
Nedre Heidal

Ik arriveerde rond 18.30 uur bij Heidal Hotel, een eenzaam oud houten gebouw langs de weg, dat opgeknapt wordt en nog heel wat onderhoud nodig heeft. Men verwachtte mij daar. Ik kreeg een kamer op de eerste verdieping aan de achterkant. Basic, maar wel schoon en een stillere plek zul je niet gauw vinden. Ik at beneden in het restaurant en kreeg één bord met een kalfsschnitzel, gekookte aardappelen en sla. Ze zouden hier wifi hebben, maar door het onweer van de laatste dagen werkte dit niet of zeer gebrekkig.

Heidal hotel
Heidal hotel

Afgelegde afstand 443 km. Mooie dag, met helaas nogal wat regen juist op de trajecten die het mooist zouden zijn.

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.