Langs de Meiggersuon – vrijdag 17 juli 2020

Eerste ochtend in Unterbäch

Vannacht sliepen we uitstekend in ons appartement in Unterbäch. Toen we vanmorgen naar buiten keken, zagen we dat de bergen helemaal in de wolken zaten. We moesten het dus nog zonder het befaamde uitzicht op de Bietschhorn doen. We hoopten dat het weer zou verbeteren en de vooruitzichten daarop waren positief. Toch hadden we in onze planning al rekening gehouden met wat minder stralend weer. Een wandeling langs de Meiggersuon zou prima mogelijk zijn bij bewolkte omstandigheden.

Dorpskerk Unterbäch. Langs de Meiggersuon
Dorpskerk Unterbäch

Voor het eten liep ik naar de Volg. Onderweg maakte ik een foto van de dorpskerk, net zoals ik dat verleden jaar dagelijks in Eischoll had gedaan. Of het dit jaar zal lukken zoveel verschillende plaatjes te schieten, moest ik nog zien. De kerk laat zich tijdens het wandelingetje naar de winkel niet uit allerlei standpunten zien.

Meiggersuon in plaats van Moosalp

Nadat ik terug was met de broodjes ontbeten we waarna we genoten van het uitzicht uit het huisje. Daarna dronken we koffie en bespraken de plannen voor vandaag. Voor een inlooptochtje op Moosalp zag het er te bewolkt uit. Moosalp lag inmiddels niet meer in de mist, maar we zouden dan weinig van de bergen kunnen zien. We besloten daarom naar Brandalp te rijden en het tochtje te lopen dat we in 2017 voortijdig afbraken.

We reden met de auto op gemak omhoog naar Brandalp en trokken daar onze wandelschoenen aan. Tussen de chalets op Brandalp liepen we omhoog naar de bosrand, waar we het pad naar de Meiggersuon vonden. Na een aantal meters stijgen stuitten we op het stromende water en begonnen we onze wandeling stroomopwaarts, het dal in.

IMG_2932b Meiggersuon, boven Brandalp
Meiggersuon, boven Brandalp

Langs de suon in de richting van Breite Stag

De Suonen zijn irrigatiekanaaltjes die vaak honderden jaren oud zijn en nog steeds gebruikt worden. Hoog in een (zij)dal wordt water van een bergbeek afgetapt en via de Suon langs de berghelling naar beneden gevoerd. Overal zijn punten waar het water afgetapt kan worden om alpenweiden te beregenen en voor ander gebruik.

Het pad langs de Suon liep geleidelijk omhoog en ging nooit ver van het water vandaan. Doordat we aan de rand van het bos liepen, hadden we geregeld mooie doorkijkjes naar beneden tot helemaal in het Rhônedal.

Raron in het Rhônedal met de Burgkirche, Meiggersuon
Raron in het Rhônedal met de Burgkirche

Na een klein uurtje stopten we bij een bank en aten daar op gemak ons brood op, waarna we onze wandeling langs het kabbelende water vervolgden.

IMG_2938b Meiggersuon
Meiggersuon

Breite Stag

Zodoende liepen we steeds verder het dal van de Milibach in tot we op Breite Stag het keerpunt van de wandeling bereikten. We hadden nog (veel) verder door kunnen lopen, maar voor deze eerste dag leek dit ons een aardig begin.

IMG_2943b Breite Stag
Mogelijkheden genoeg op Breite Stag

We begonnen aan de terugweg naar Brandalp, die helemaal over de weg liep. Ook daarvandaan was genoeg te zien, vooral agrarische activiteiten in het dal van de Milibach.

IMG_2945b Herdersverblijf in het dal van de Milibach
Herdersverblijf in het dal van de Milibach
IMG_2948b Blik op Pfamatte en Egga
Blik op Pfamatte en Egga

Toen we bijna terug waren op Brandalp konden we het Rhônedal weer in kijken, waarbij het fraaie Luogelkin viaduct van de BLS duidelijk zichtbaar was.

Scan de QR code of klik hier voor een overzicht van de wandeling met de mogelijkheid een GPX bestand te downloaden.

QR code outdooractive
IMG_2334b Luogelkin viaduct
Luogelkin viaduct

Via Ginals en Eischoll terug naar Unterbäch

Nadat we onze schoenen verwisseld hadden besloten we nog even verder omhoog te rijden. We reden over het (deels onverharde) weggetje tot Unners Sänntum, waar we omkeerden en terugreden. Bij de splitsing naar Tschorr besloten we over Eischoll terug te rijden, wanneer dat mogelijk zou zijn. Het weggetje bleek inderdaad in Eischoll uit te komen, vanwaar het niet ver was naar Unterbäch.

We begonnen aan de voorbereidingen voor de warme maaltijd die werden onderbroken door een stroomstoring. Inmiddels was de bewolking rond de Bietschhorn bijna weggetrokken, maar dat duurde niet lang. Gezien de vlagerige wind was het weer (nog) niet stabiel.

Na het eten rustten we uit, keken de foto’s van vandaag terug en genoten van het uitzicht op ons buurdorp Bürchen in het avondlicht.

IMG_2953b Bürchen in het avondlicht
Bürchen in het avondlicht

Prachtige dag gehad!

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.