Uitstap naar Shipshewana – dinsdag 31 juli 2018

Shipshewana in Amish Country (Indiana)

Voor vandaag hadden we het plan om een uitstap naar Shipshewana te maken. Daar wordt elke dinsdag en woensdag een enorme markt opgebouwd met bijna 1000 kramen die allerlei snuisterijen verkopen. Shipshewana ligt in het noorden van Indiana in een streek waar veel Amish wonen. Mede daardoor is de markt bijzonder populair geworden.

Via Kalamazoo en Schoolcraft naar de grens met Indiana

Na het ontbijt en een kop koffie vertrokken we. We reden over I96 tot M6. Deze weg reden we op in westelijke richting tot we RT 131 bereikten. We reden over deze weg naar zuiden, waarbij we langs Kalamazoo, Schoolcraft en Three River kwamen. Even voorbij Constantine reden we de grens met Indiana over. Daarna was het niet ver meer naar Shipshewana. We parkeerden op het enorme terrein bij de vlooienmarkt en gingen daarna op verkenning uit. Het weer zag er bewolkt uit, maar het regende tot nu toe nog niet.

Shipshewana vlooienmarkt
Shipshewana vlooienmarkt

De vlooienmarkt werd goed bezocht. Er liepen heel veel mensen die rondkeken, maar ook spullen kochten. Ondanks de grote hoeveelheid kramen bleek de keuze niet eindeloos te zijn. Heel veel kramen leken op elkaar en verkochten dezelfde spullen. Ondanks dat waren er genoeg leuke dingen te zien, zoals een kraam met metalen “reclame”borden. Daaronder waren nummerborden van auto’s, maar ook blikken platen die aan schuttingen en garagedeuren gehangen worden.

Metalen bord om aan de schutting of achterdeur te hangen. Uitstap naar Shipshewana
Metalen bord om aan de schutting of achterdeur te hangen

Museum Menno-Hof

We keken op gemak rond en namen een heerlijke lunch bij een van de locaties op de markt waar eten werd verkocht. Toen we daarna verder liepen, begon het zachtjes te spetteren. We hadden inmiddels ruime de helft van de kramen gezien en besloten om hier weg te gaan en een bezoek te brengen aan het museum dat tegenover de markt gevestigd is.

Menno-Hof, Shipshewana
Menno-Hof, Shipshewana

Het museum heet Menno-Hof, naar Menno Simons, een van de grondleggers van de Mennonieten en Amish. In het museum werd de geschiedenis van deze groepen verteld, waarbij ook aandacht was voor een derde groep, de Hutterites, die meer in het westen van Noord-Amerika leven. Het eerste deel van het museumbezoek werden we verplicht begeleid door een gids, daarna mochten we een groot deel op eigen gelegenheid rondlopen, waarna de laatste kamers weer onder leiding van een gids werden bezocht.

De geschiedenis en de afkomst van deze mensen werd verteld en de manier waarop ze in de “nieuwe wereld” hun leven inrichten. Duidelijk werd dat deze drie groepen duidelijk onderscheiden zijn, hoewel Amish en Mennonieten wel samenwerken bij o.a. de beroemde Barn raisings.

Model Amish kamer in Menno-hof
Model Amish kamer in Menno-hof

Kaasmakerij bij Middlebury

Nadat we de tentoonstelling bekeken hadden, reden we naar de kaasmakerij die tussen Shipshewana en Middlebury gevestigd is. In de winkel was het heel druk met toeristen die kaasjes en andere artikelen kochten. De kaasmakers waren voor vandaag al klaar, door de ramen waren alleen schoongemaakte bakken en natte vloeren te zien.

We deden wat inkopen en gingen daarna op weg terug naar Lowell, maar eerst keken we nog even naar de buggies en andere vervoermiddelen die langs de weg reden.

Amish buggies

Terug naar Lowell

We volgden dezelfde route als vanmorgen en bereikten na een kleine twee uur Lowell weer. Daar gingen we eerst even naar Meijer om nog enkele inkopen te doen en de benzinetank te vullen. Daarna reden we naar ‘huis’ waar we een heerlijk diner aten met pulled pork sandwiches, frietjes en salade.

Mooie dag, met opnieuw afwisselende landschappen, al is Michigan ten zuiden van Grand Rapids niet overweldigend mooi.

De route van vandaag. Afgelegde afstand: 364 km
De route van vandaag. Afgelegde afstand: 364 km

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.