Lier – mei 2015

Op donderdag 7 mei bracht ik een bezoek aan Lier, een stadje ten zuid-oosten van Antwerpen aan de rivier de Nete. Ik parkeerde gratis bij de Molpoort en liep door de laatste regendruppels naar de Grote Markt. Daar lunchte ik eerst in Bistro Elzenhof. Daarna liep ik naar het toeristenbureau dat in het fraaie stadhuis gevestigd is. Ik kreeg daar een gratis plattegrond met een stadswandeling.

De wandeling begon op de Grote Markt, een plein vergelijkbaar met dat in andere Belgische steden. Diverse gebouwen zijn in de Eerste Wereldoorlog vernield en later min of meer in stijl herbouwd. Ondanks dat maakte de markt een authentieke indruk. Blikvangers zijn het stadhuis met opvallend grote ramen en het bijbehorende Belfort, een toren met carillon.

Lier, Grote Markt met Stadhuis en Belfort

Lier, Grote Markt met Vleeshal

Lier, Grote Markt, Sint-Jacobskapel

Lier, Grote Markt, noordwesthoek

De wandeling voerde van de Grote Markt naar de Nete en daarna via het Felix Timmermansplein naar het Zimmerplein, dat gedomineerd wordt door de Zimmertoren met de opvallende jubelklok. Bij de Nete staat een standbeeld van Felix Timmermans die in Lier woonde werkte en nog steeds overal in de stad herdacht en geëerd wordt. De Jubelklok werd gemaakt door een befaamde Lierse uurwerkmaker, Louis Zimmer. Deze klok werd in 1930 in de toren geplaatst ter ere van het honderdjarig bestaan van België. Op de verschillende wijzerplaten zijn allerlei verschijnselen te zien die onder invloed staan van de tijd.

Lier, standbeeld van Felix Timmermans op het Felix Timmermansplein

Lier, Zimmerplein, Zimmertoren met Jubelklok

Lier, Jubelklok

Naast de toren is een paviljoen waarin bijzonderheden over Louis Zimmer tentoongesteld worden. Als je daarbinnen gaat mag je ook in de toren kijken, waar nog veel meer wijzerplaten te zien zijn, die allemaal iets weergeven dat onder invloed van de tijd staat. Het pronkstuk van het paviljoen is de wonderklok, waarop met allerlei wijzerplaten natuurverschijnselen inzichtelijk worden gemaakt.

Lier, Zimmerpaviljoen, wonderklok

Van het Zimmerplein voerde de wandeling via de Gevangenenpoort naar het Begijnhof. Onderweg passeerde ik een oud bejaardenhuis en de zogenoemde Godshuizen, een sociale woonvoorziening uit het verleden.

Lier, Gevangenenpoort

Lier, Rusthof Van Acker-Peeters

Lier, Godshuizen

Door de Begijnhofpoort liep ik het Begijnhof op. Dit bleek een mooi stukje stad te zijn met smalle straatjes, oude huisjes en een authentieke sfeer. Later ontdekte ik dat dit Begijnhof werelderfgoed is.

Lier, Begijnhofpoort

Lier, Begijnhof

Lier, Begijnhof, Sint-Margaretakerk

Lier, Begijnhof, Grachtkant

Nadat ik het Begijnhof had verlaten stuurde de routebeschrijving me de Vest op, een smalle groene ring die om het centrum van de stad ligt. Dit pad loopt over de plaats waar vroeger de stadswallen lagen deels langs de Afleidingsvaart en deels langs (oude delen van de) Nete.

Lier, Grote Nete

Lier, De Vest

Lier, Kastanjebloesem aan de Vest

Lier, het Spui

De route liep nu naar de imposante Sint-Gummaruskerk die hoog boven de bebouwing uittorent. Ik verkende de omgeving van de kerk en bekeek de kerk daarna van binnen.

Lier, Sint-Gummaruskerk

Lier, Woning en werkplaats van Louis Zimmer

Lier, Sint-Gummaruskerk

Lier, Sint-Gummaruskerk

Lier, Sint-Gummaruskerk, blik naar het oosten

Lier, Sint-Gummaruskerk, orgel van Stevens

Lier, Sint-Gummaruskerk

De wandeling voerde via het straatje met de naam Bril terug naar de Nete. Daarna liep ik over de Vismarkt en vervolgens nog een rondje in de omgeving van de Grote Markt.

Lier, Bril

Lier, Buyldragershuisje aan de Kleine Nete

Lier, De Fortuin aan de Kleine Nete

Lier, Vismarkt

Lier, Kleine Nete

Lier, pomp aan K. Albertstraat

Daarna liep ik terug naar de parkeerplaats aan de Molpoort, waarbij ik twee standbeelden van Pallieter passeerde.

Lier, Pallieter

Lier, Pallieter en Marieke

Voor meer foto’s van deze stadswandeling klik hier

terug naar boven

Één reactie op Lier – mei 2015

  1. Pingback:Stadswandeling Lier - Nijsse.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.