Berlijn dag 3 – vrijdag 30 juli 2010

Oost-Berlijn

Vandaag wilde ik iets van het voormalige Oost-Berlijn zien. Van Wannsee reed ik met de S-bahn naar station Nordbahnhof, waar een tentoonstelling over de spookstations tijdens het DDR regiem is ingericht. Daar stapte ik op de tram richting Ahrensfelde. Het eerste stuk van de rit ging door de oude stad, maar al gauw reden we door wijken waar volop grote betonnen flats staan. Deze zijn gebouwd van betonnen elementen die snel in elkaar ‘geklikt’ konden worden en zo uniforme gebouwen vormden. Sinds de Wende zijn de flats optisch opgeknapt door het beschilderen van de wanden maar de oorspronkelijke bouwwijze is nog prima te zien.

Oost-Berlijn, betonnen flats volgens het principe van Plattenbau
Oost-Berlijn, betonnen flats volgens het principe van Plattenbau

Aan de Allee der Kosmonauten stapte ik uit en reed met de S- en U-bahn terug in de richting van Alexanderplatz. Voordat de metro daar aankwam, stapte ik uit aan de Karl-Marx-Allee en liep verder in de richting van Alexanderplatz. Aan deze laan vind je de imponerende architectuur van de DDR. Fraaie gebouwen, zeker rondom Strausberger Platz moesten een visitekaartje voor het communisme zijn. Direct achter deze façade zie je de gewone betonnen flats staan.

Oost-Berlijn, Strausbergerplatz
Oost-Berlijn, Strausbergerplatz

KaDeWe

Via Alexanderplatz reed ik naar Zoölogische Garten, waar ik uitstapte, een hapje at en toen opnieuw op zoek ging naar KaDeWe (Kaufhaus Des Westens) aan de Kurfurstendamm. In dit enorme gebouw, vergelijkbaar met Harrods in Londen, verkoopt men bijna alles, meest van exclusieve merken. Bijzonder is de zesde verdieping waar voedingsmiddelen en dranken uit de hele wereld worden verkocht en klaargemaakt. Overal zijn zitjes rondom kookplaten en fornuizen waar je tegen een flinke vergoeding van de delicatessen kunt proeven.

Berlijn, Kurfürstendamm, KaDeWe
Berlijn, Kurfürstendamm, KaDeWe

Potsdam

Vlakbij KaDeWe is een station van de U-bahn. Ik reisde terug naar Zoo en stapte daar in S-bahn 7 om naar Potsdam te rijden. Pas later ontdekte ik dat ik dit ritje ook met de trein (Regiobahn) had kunnen maken en er dan mogelijk iets sneller was geweest.

In Potsdam stapte ik in de bus die naar Sanssouci, het verblijf van Frederik de Grote, reed. Ik bekeek het paleis van buiten en bezocht de tuin, met de kenmerkende helling beplant met druiven en vijgen. Ik ging niet naar binnen omdat er een lange wachttijd was en de rondleiding niet live maar door een apparaat verzorgd zou worden.

Potsdam, Sanssouci
Potsdam, Sanssouci
Potsdam, Sanssouci, helling met druiven en vijgen
Potsdam, Sanssouci, helling met druiven en vijgen

In plaats daarvan liep ik in Potsdam een rondje door het Holländisches Viertel, bestaande uit Hollands aandoende huizen naar ontwerp van ene Jan Bouman.

Holländisches Viertel Potsdam
Holländisches Viertel Potsdam

Vervolgens liep ik naar de Brandenburger Tor, die dus ook in Potsdam te vinden is, waar ik op het terras van een restaurant mijn warme hap at.

Potsdam, Brandenburger Tor
Potsdam, Brandenburger Tor

Met de tram reed ik terug naar het station, waar ik in de Regiobahn stapte, die me in korte tijd terug in Wannsee bracht. Vandaar was het nog een klein eindje met de auto tot Motel One.

Berlijn Wannsee
Berlijn Wannsee

Opnieuw een fraaie dag!

Berlijn

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.