Trier – oktober 2009

Enkele dagen herfstvakantie in de omgeving van de Moezel

In de herfstvakantie maakte ik op woensdag 28 t/m vrijdag 30 oktober een korte uitstap naar Trier. Al lang wilde ik deze stad eens bezoeken en nu kwam het er van. Ik reisde op mijn gemak, nam een dag voor de heenreis, verbleef en dag in de stad en reed op de derde dag terug naar huis. Op deze pagina staat een verslag van de drie dagen.

InhoudVan Kapelle naar Klausen

Op woensdag 28 oktober vertrok ik omstreeks 11:00 uur bij mooi weer en aangename temperatuur (ca. 14 C.) over de A 58 in oostelijke richting. Net over het Schelde Rijn Kanaal sloeg ik rechtsaf, de A4 op, die over de Belgische grens verder gaat als A12, richting Antwerpen. Daar ging ik linksaf en verder over de A13 in de richting van Luik. Het was prachtig weer en in het noorden van België steeg de temperatuur zelfs nog een graadje. Tot een eindje voorbij Luik blijft het landschap vlak en in hoofdzaak agrarisch. Ter hoogte van Herve sloeg ik rechtsaf, richting Verviers. Vanaf dat moment reed ik de heuvels in en dat bleef zo. De Ardennen vertoonden al mooie kleuren, hoewel de herfst nog niet volledig had ingezet. De weg slingert langs Malmedy en St. Vith in zuidoostelijke richting door de heuvels, de Duitse grens over waar het wegnummer verandert in 60. Het eerste stuk in Duitsland is tweebaansweg, met af en toe in beide richtingen een extra baan om te kunnen passeren. Op een gegeven moment wordt de weg vierbaans en kun je doorblazen. Bij Kreuz Witlich draaide ik rechtsaf Rt 1 op, waaraan de stad Trier ligt. Omdat ik ook wat van de Moezel wilde zien, ging ik vrij snel van de snelweg af en reed naar het zuiden, naar Klausen.

Klausen is een aardig dorp in de Eifel met een fraaie Wallfahrtskirche in een omgeving waar vroeger een klooster heeft gestaan. Ik parkeerde daar en liep rond in het dorp en bekeek de kerk.

IMG_1919 Klausen, Wahlfahrtskirche
Klausen, Wahlfahrtskirche
IMG_1916 Klausen, Wahlfahrtskirche
Klausen, Wahlfahrtskirche

terug naar Inhoud

Van Klausen naar Piesport

Na de wandeling door Klausen vertrok ik in zuidelijke richting door de bossen in de richting van het dorp met de weidse naam Piesport, dat in een bocht van de Moezel ligt. Vanuit Klausen rijd je eerst heuvelopwaarts en daarna steil via enkele haarspelden door de wijngaarden naar beneden. Bovenop is een parkeerplaats vanwaar je een mooi uitzicht hebt op dit wijndorp en de hellingen met de wijnstokken.

IMG_1927 Piesport aan de Moezel
Blik over de Moezel en Piesport vanaf de weg naar Klausen
IMG_1929 Piesport
Piesport aan de Moezel

Beneden gekomen reed ik de brug over en parkeerde mijn auto, waarna ik terugliep naar de andere kant van de rivier en wat foto’s maakte van de Moezel, van het aardige kerkje en van de fraaie noordelijke oever met de wijngaarden. De herfst was begonnen, maar ook hier nog duidelijk niet op zijn top, gezien de vele groentinten op de wijnhellingen en het volle bladerdak van alle bomen.

IMG_1935 Piesport aan de Moezel
Noordoever van de Moezel, bij Piesport
IMG_1952 Piesport
Piesport aan de Moezel
IMG_1945 Scheepvaart op de Moezel
Scheepvaart op de Moezel ter hoogte van Piesport

terug naar Inhoud

Van Piesport naar Trier

Na een kop koffie op vrijwel leeg terras van een restaurant in Piesport reed ik verder naar Trier. De weg liep steeds in de buurt van de rivier door de wijngaarden heen. Nog niet overal waren alle druiven geoogst, op enkele plaatsen was men nog volop bezig met de druivenpluk, terwijl op andere plaatsen werd gewerkt aan de verzorging van de wijnstokken. Uiteindelijk kwam ik in de buitenwijken van Trier, waar ik de weg naar de Petrisberg koos om mijn hotel op te zoeken.

IMG_2264 Trier Hotel Petrisberg
Hotel Petrisberg Trier

Ik had een kamer geboekt in Hotel Petrisberg, op de gelijknamige heuvel aan de zuidkant van Trier. Vandaar heb je een schitterend uitzicht over de stad. Ik reed terug naar de stad om een rondje te lopen en wat te eten, waarna ik naar het hotel ging om te slapen. Het uitzicht op de stad was inmiddels sterk beperkt door neerdalende nevels die steeds dikker werden.

terug naar Inhoud

Wandeling door Trier

Toen ik op de morgen van 29 oktober opstond en naar buiten keek was er van de stad niets te zien. De nevel was veranderd in mist en bedekte de hele stad. Het fraaie uitzicht dat vanaf het balkon te zien zou moeten zijn beperkte zich vanmorgen tot een blik in de mist.

IMG_1960 Nevel boven Trier
Mist boven Trier

Ik ontbeet voortreffelijk in de eetzaal van het hotel en reed daarna de heuvel af om een wandeling door de stad te gaan maken. De meeste bezienswaardigheden staan op loopafstand van elkaar. Rond het stadscentrum lopen de ontsluitingswegen in een vierkant, zodat verdwalen bijna niet mogelijk is. Langs deze ruit van hoofdwegen vind je overal parkeerplaatsen en -garages, waar je tegen billijk tarief parkeren kunt.

terug naar Inhoud

Amfitheater

Omdat ik van de Petrisberg kwam, was de eerste bezienswaardigheid die ik passeerde het Amfitheater, dat net buiten de wegenruit rond het centrum van Trier ligt. Ik parkeerde op de parkeerplaats bij het monument en kocht bij de kassa een combinatieticket, dat toegang verschaft tot een aantal historische gebouwen en plaatsen in en om Trier. Daarna liep ik naar binnen. Op het terrein is een route uitgezet waardoor je het theater op allerlei manieren kunt zien. Er is niet heel veel van bewaard gebleven, maar wat er nog staat, maakt wel indruk.

IMG_1986 Trier Amphitheater
Trier, Amfitheater
IMG_1980 Trier Amphitheater
Trier, Amfitheater

Ik liep de wandelroute over het terrein en door het ondergrondse deel van het theater, waarna ik verder ging, de stad in.

terug naar Inhoud

Porta Nigra

Ik reed naar de Porta Nigra en parkeerde daar vlakbij in een parkeergarage. Toen ik weer buiten kwam bleek de nevel een eind opgetrokken te zijn en kon ik de Porta Nigra aan de overkant van de weg goed zien staan. De stadspoort is een overblijfsel uit de Romeinse tijd, toen Trier tijdens de regering van Constantijn de Grote zelfs een tijdje hoofdstad van het Romeinse rijk was. De poort was vroeger wit, net als de steen waarvan hij is gemaakt. Door allerlei vervuilingen in de lucht is de kleur donker geworden, waaraan de poort haar huidige naam te danken heeft.

IMG_2196 Trier Porta Nigra
Porta Nigra gezien vanaf de buitenkant van de stad

De Porta Nigra heeft er niet altijd zo bijgestaan als nu. In en rond en de poort heeft men in het verleden een kerk gebouwd, zodat het geheel opgenomen was in het kerkgebouw. De doorgangen waren dichtgestort met puin en op de eerste verdieping kwamen de gelovigen samen. Pas ten tijde van Napoleon is deze situatie ongedaan gemaakt en staat de poort er weer als poort, waar moderne weg met een boog omheen is gelegd.

IMG_1991 Trier Porta Nigra
Blik door Porta Nigra op Sankt Gangolf in het centrum van Trier

Het combiticket geeft toegang tot dit gebouw dat met een grote wenteltrap begaanbaar is gemaakt. Indrukwekkend om hier een poosje rond te lopen en te zien wat mensen in het verleden hebben gepresteerd om deze poort te maken zoals hij nu is. Aan de poort is een museum vastgebouwd, dat ik niet bezocht.

IMG_2030 Trier Porta Nigra
Porta Nigra, van binnen gezien
IMG_2041 Trier Porta Nigra
Porta Nigra vanuit de stad gezien

terug naar Inhoud

Dreiköningenhaus

Vanaf de Porta Nigra liep ik de stad in. De eerste bezienswaardigheid, niet ver van de poort aan je linkerhand, is het Dreikönigenhaus, een oud huis (bouwjaar omstreeks 1230) waarvan de gevel er nog net zo bijstaat als honderden jaren geleden. Vroeger kon je niet vanaf de straat het huis binnenlopen, de deur op de eerste verdieping was de hoofdingang. Die bereikte je via een ladder, die opgetrokken kon worden, zodat het huis ook als verdedigingstoren gebruikt kon worden. Veel voorbijgangers staan even stil bij dit fraaie gebouw en maken er foto’s van.

IMG_2046 Trier Dreiköningenhaus
Trier, Dreikönigenhaus
IMG_2050 Trier Dreiköningenhaus
Trier, Driekönigenhaus, voormalige hoofdingang op de eerste verdieping

terug naar Inhoud

Dom

Van het Dreikönigenhaus liep ik verder en sloeg linksaf, de Glockenstrasse in om bij de Dom te komen. In dat smalle straatje kun je enkele fraaie gevels zien, die naar boven toe zo uitgebouwd zijn dat ze elkaar bijna raken.

IMG_2055 Trier Glockenstrasse
Trier, Glockenstrasse

Aan het eind van de Glockenstrasse sla je rechtsaf en dan loop je zo naar de Dom, de markante kerk, waarvan de torens op veel plaatsen in de stad zichtbaar zijn. De kerk ligt een beetje buiten de looproute en het plein voor de kerk is tamelijk bescheiden van omvang. De Dom is de oudste Bisschopskerk in Duitsland, de oudste resten dateren uit de vierde eeuw na Christus. In later tijden is er steeds aan de kerk gebouwd, waarvan sommige sporen nog zichtbaar zijn in de vorm van dichtgemetselde oude bogen etc.

IMG_2058 Trier Dom
Trier, Dom
IMG_2062 Trier Dom
Trier, Dom

Ik ging de kerk binnen en keek er rond. Het gebouw ziet er goed onderhouden uit. De enorme ruimte is voorzien van allerlei bezienswaardigheden waaronder het zwaluwnestorgel, dat als een vogelnest tegen de noordmuur hangt. Het ontwerp van dit instrument is gedurfd en getuigt van creativiteit en visie. Helaas werd er tijdens mijn bezoek niet op het orgel gespeeld.

IMG_2073 Trier Dom Klais Orgel
Trier, Dom, Zwaluwnestorgel van Klais

Vanuit de Dom kun je naar buiten lopen, de kloostertuin in. De kenmerkende omgang omsluit een plaats waar geestelijken uit vroeger tijden begraven liggen. Vanuit de omgang en de tuin heb je een mooi uitzicht op de Dom en op de daaraan vastgebouwde Liebfrauenkirche, die wegens restauratiewerkzaamheden niet toegankelijk was.

IMG_2101 Trier Dom kloostertuin
Trier, Dom, Kloostertuin
IMG_2098 Trier Dom gezien vanuit de kloostertuin
Trier, Dom gezien vanuit de kloostertuin

Ik liep terug door de kerk en na een laatste blik op het fraai gestuukte gewelf aan de westzijde van de kerk stapte ik weer buiten, om mijn wandeling door de stad te vervolgen.

IMG_2105 Trier Dom gewelf aan westzijde
Trier, Dom, gewelf aan de westzijde

terug naar Inhoud

Konstantin Basilika

Vlakbij de Dom en de Liebfrauenkirche bevindt zich Konstantin Basilika, een enorm gebouw dat ooit dienst deed als troonzaal voor Constantijn de Grote en nu gebruikt wordt als Evangelisch Lutherse kerk. Door de Liebfrauenstrasse liep ik er heen. In dit deel van Trier staan veel oude gebouwen of gebouwen die na de Tweede Wereldoorlog in stijl zijn hersteld.

IMG_2113 Trier Konstantin Basilika
Trier, Konstantin Basilika

De Basilika is een zeer groot gebouw, waartegen later het Keurvorstelijk Paleis is gebouwd. De situatie is natuurlijk niet meer zoals in Constantijns tijd, maar de plattegrond en de hoogte van de ruimte zijn nog wel zoals bij de Romeinen. Het gebouw is werkelijk van enorme afmetingen. De kerkbanken staan min of meer verdwaald in de gigantische ruimte. Een van de vensteropeningen is volgebouwd met een orgel, dat tijdens mijn bezoek niet werd bespeeld. Foto’s maken is binnen niet toegestaan, buiten wel.

IMG_2119 Trier Konstantin Basilika met Keurvorstelijk Paleis
Trier, Konstantin Basilika met ervoor het Keurvorstelijk Paleis

Na het bekijken van deze indrukwekkende ruimte liep ik door de tuinen van het Keurvorstelijk Paleis in de richting van Kaiserthermen.

terug naar Inhoud

Kaiserthermen

De Kaiserthermen bevinden zich in een hoek van de ruit van wegen die de binnenstad van Trier omkadert. Van dit complex is niet heel veel meer over. Er staan enkele stukken muur overeind en op het terrein is nog heel wat van de ondergrondse structuren te zien. Ik kon met mijn combinatieticket naar binnen en liep het terrein op. Inmiddels was de mist grotendeels opgetrokken en kwam er af en toe een waterig zonnetje tevoorschijn. Het terrein van de Kaiserthermen is behoorlijk uitgebreid en als je alle metselwerken, gangen, tunnels en andere structuren ziet, kom je zonder meer onder de indruk van de bouwkunst van de Romeinen. Deze thermen in vol bedrijf moeten ongetwijfeld veel indruk gemaakt hebben op de bezoekers van destijds.

IMG_2125 Trier Kaiserthermen
Trier, Kaiserthermen, nog overeind staande muren
IMG_2129 Trier Kaiserthermen
Trier, Kaiserthermen. In dit deel bevonden zich de koude bade

Ook nu nog maakt deze plaats indruk op bezoekers. Duidelijk wordt dat de Romeinen beslist geen domme jongens waren. Nog steeds getuigen het ontwerp en de overgebleven bouwsels van grote technische en organisatorische vaardigheden.

terug naar Inhoud

De Moezel

Nadat ik de Kaiserthermen bekeken had, liep ik langs de Sankt Antoniuskirche naar de rivier. Op weg daarheen nam ik lunch in een Kartoffelrestaurant, waar de kaart samengesteld was uit gerechten die alle aardappels bevatten. Ik bereikte de Moezel ter hoogte van de Römerbrücke, een brug die gebouwd is op fundamenten die door de Romeinen zijn aangelegd voor hun brug. Nu rijden er auto’s overheen en kun je te voet naar de andere kant van de rivier. Ik liep de brug een eindje op en maakte foto’s van de oever met de historische kranen en van de brug zelf.

IMG_2153 Trier aan de Moezel
Kraan aan de Moezel
IMG_2155 Trier Mariensäule
Uitzicht op de noordoever van de Moezel, met de Mariensäule
IMG_2150 Trier Römerbrücke
Trier, Römerbrücke. De zwarte pijlers stammen uit de Romeinse tijd

terug naar Inhoud

Karl Marx Haus

Nadat ik bij de Moezel was geweest liep ik terug de stad in. Ik koos voor de Karl Marx Strasse, omdat die me het snelst op de Kornmarkt zou brengen, en omdat die langs het Karl Marx Haus voerde. Voordat ik het geboortehuis van de grondlegger van socialisme en communisme passeerde zag ik opnieuw de Sankt Antoniuskirche.

IMG_2161 Trier Sankt Antoniuskirche
Trier, Sankt Antoniuskirche

Vervolgens kwam ik langs het geboortehuis van Marx. Hij is niet de enige beroemdheid die in Trier ter wereld kwam. Ook Caspar Olevianus zag het levenslicht in deze stad aan de Moezel. Zijn geboortehuis heb ik echter niet gezien.

IMG_2163 Trier Geboortehuis Karl Marx
Trier, Karl Marx Haus

In het huis is thans een museum gevestigd.

terug naar Inhoud

Sankt Gangolf

Ik bezocht het Karl Marx Haus niet, maar ik liep verder in de richting van de Kornmarkt om uiteindelijk op de Hauptmarkt uit te komen.

IMG_2167 Trier Kornmarkt
Trier, Kornmarkt. Op de achtergrond Konstantin Basilika

Aan de Hauptmarkt staat de kerk Sankt Gangolf, die het centrum van Trier meer domineert dan de Dom. De kerk is niet bijzonder groot. Je kunt het gebouw bereiken vanaf de Grote Markt, door een poort waar iemand zat te bedelen. De kerk is in gebruik als dagkerk voor gebed en biecht.

IMG_2187 Trier Hauptmarkt met Sankt Gangolf
Trier, Sankt Gangolf boven de Hauptmarkt
IMG_2177 Trier Hauptmarkt
Trier, Hauptmarkt met toegangspoort tot Sankt Gangolf

terug naar Inhoud

Hauptmarkt

Op de Grote Markt en in de directe omgeving is het nodige te zien. Het bekendst is de Steipe, die zowel vanuit de Fleischstrasse als vanaf de Markt goed te zien is.

IMG_2172 Trier Rothaus en Steipe
Trier, Steipe (r) en Rothaus (m) gezien vanuit de Fleischstrasse
IMG_2180 Trier Steipe
Trier, Steipe (r) en Rothaus (l) gezien vanaf de Hauptmarkt

Verder staat er op de Hauptmarkt een fraaie fontein en een Marktkruis, dat een lange historie schijnt te kennen. Gedurende de twee dagen dat ik de markt bezocht was er steeds een levendige drukte van mensen die de kraampjes met planten, groenten en wijn bezochten. Verder waren er tegelijk met mij nogal wat toeristen die foto’s maakten en de markt met de omliggende gebouwen bekeken.

IMG_2179 Trier Hauptmarkt
Trier, fontein op de Hauptmarkt

Van de Grote Markt liep ik terug naar de parkeergarage. Ik kwam daarbij langs de Judengasse, een straatje waar in het verleden de Joden van Trier woonden.

IMG_2190 Trier Judengasse
Trier, Judengasse

terug naar Inhoud

Trier van bovenaf gezien

Nadat ik mijn auto had opgehaald reed ik eerst de Petrisberg op om vandaar een blik op de stad te werpen. Inmiddels was de meeste nevel verdwenen en scheen de zon, hoewel aan de horizon alweer nieuwe mist kwam opzetten. Vanaf het uitzichtpunt op de Petrisberg heb je een mooi uitzicht over de hele stad. Informatieborden helpen je om te weten waarnaar je precies kijkt.

IMG_2202 Trier gezien vanaf de Petrisberg
Trier, gezien vanaf de Petrisberg. Links Konstantin Basilika en Sankt Gangolf, rechts Dom
IMG_2203 Trier gezien vanaf de Petrisberg
Trier, gezien vanaf de Petrisberg. Duidelijk te zien zijn de enorme afmetingen van Konstantin Basilika
IMG_2267 Trier Amfitheater gezien van Petrisberg
Trier, blik op het Amfitheater vanaf de wijngaarden op de Petrisberg

Van de Petrisberg reed ik naar de andere kant van de Moezel, de heuvels op naar de Mariensäule, die hoog boven Trier uitsteekt en vanwaar je een mooi uitzicht op de stad hebt. Ook hier maakte ik enkele foto’s, waarna ik terugreed naar de stad om een hapje te eten.

IMG_2211 Trier gezien vanaf de Petrisberg
Trier, gezicht op de Römerbrücke vanaf de Mariensäule

Ik at een voortreffelijke forel in restaurant Zum Christophel naast de Porta Nigra, die ik zodoende ook bij avond zag, waarna ik naar Hotel Petrisberg reed om daar de laatste nacht van deze korte trip door te brengen.

IMG_2259 Trier Porta Nigra
Trier, Porta Nigra bij avond

terug naar Inhoud

Van Trier naar Echternach

De volgende ochtend, vrijdag 30 oktober, was het opnieuw nevelig maar niet zo erg als gisteren. Toen ik zat te ontbijten begon de mist al wat op te trekken. Nadat ik afgerekend had reed ik de heuvel af naar de stad. Het was toen al aardig opgeklaard en hier en daar scheen de zon al door de wolken heen. Ik reed eerst een stukje langs de Moezel, tot ik in Mehring een wijnbouwer vond die open was en genegen was om enkele flessen Riesling te verkopen. Daarna reed ik volgens de Tom Tom via de kortste weg naar Echternach (Luxemburg) waarbij ik door prachtige herfstlandschappen in de Eifel reed.

IMG_2269 Herfstkleuren in de Eifel
Herfst in de Eifel tussen Trier en Echternach

Na een uurtje kwam ik in Echternach, een plaats op de grens tussen Luxemburg en Duitsland. Het stadje wordt gedomineerd door de enorme Abdij, waarvan de kerk de blikvanger is. Alle gebouwen zien er tamelijk strak en recent uit. In de Tweede Wereldoorlog is Echternach kapot gebombardeerd en daarna zijn veel gebouwen in stijl herbouwd. Ik bezocht de kerk, waarin zich het graf van Willibrord bevindt, en liep een rondje door het centrum van dit aardige stadje.

IMG_2272 Echternach Stadhuis
Echternach, stadhuis
IMG_2284 Echternach Abdij
Echternach, Abdijkerk
IMG_2287 Echternach Abdij Rosarium
Echternach, Rosarium bij de Abdij
IMG_2289 Echternach Abdij
Echternach, Abdij met Abdijkerk gezien vanuit het Rosarium

terug naar Inhoud

Van Echternach naar Kapelle

Na dit korte bezoek aan Echternach zocht ik mijn auto weer op en begon aan de thuisreis. Net buiten Echternach tankte ik benzine. Deze was 25 cent goedkoper dan de prijs die ik normaal betaal voor een liter brandstof. Daarna reed ik over de E29 in de richting van Luxemburg stad. Ter hoogte van het vliegveld draaide ik de snelweg op waarna ik over de A1 en de A6 met een boog om de stad heenreed om richting de Belgische grens te koersen.

Bij Aire de Capellen stopte ik om wat te eten, waarna ik verder reed de grens over via de E411 in de richting van Brussel. Ook nu kon ik weer lekker doorrijden op deze weg. Op de ring van Brussel schoot het wat minder op, net als een eindje verder op de ring van Antwerpen, maar ernstige vertraging leverde dit niet op. Zodoende reed ik vlot door en stond ik rond 16:00 uur weer thuis.

terug naar Inhoud

terug naar boven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.