maandag 20 april 2015

Vanochtend werden we om 8.00 uur op de Rehoboth Christian School in Norwich verwacht. Daarom zaten we al om 7.00 uur aan het voortreffelijke ontbijt dat Elly had gemaakt. Naast de fruitsalade, het brood en beleg had ze vanmorgen wentelteefjes of French Toast gemaakt. Rond 7.45 uur vertrokken we in de richting van Norwich. We reden een eindje achter een schoolbus aan die met een wit knipperlicht op het dak door het landschap reed om kinderen op te pikken. Op plaatsen waar de bus stopte gingen er allerlei knipperlichten aan en klapten de stopborden uit. We waren net op tijd bij de school om de weekopening bij te wonen.

Norwich, Rehoboth Christian School

Na de weekopening spraken we geruime tijd met de directeur van de school die vertelde hoe de school georganiseerd is, tegen welke problemen hij aanloopt en welke connecties er zijn met Nederland en in toenemende mate met Engeland en Schotland. Het bleek dat een afvaardiging van ons College van Bestuur onlangs een bezoek aan de school heeft gebracht, waarbij Wim Fieret de resultaten van zijn onderzoek naar jongeren heeft gepresenteerd.

Daarna werden we door de directeur rondgeleid door de school. We zagen kinderen en jongelui aan het werk in klaslokalen, maar ook buiten bezig met praktijkvakken. De laatste jaren van hun schoolloopbaan leren de jongeren praktische vaardigheden in de timmerwerkplaats of de metaalbewerking. Voor de meisjes zijn er kooklessen en lessen in verzorgende taken. Veel jongelui gaan nadat ze afstuderen op deze school direct aan het werk, het percentage dat verder studeert is niet hoog.

Norwich, Rehoboth Christian School, timmermanswerkplaats
Norwich, Rehoboth Christian School, werkplaats metaal

Na de lunch die we, net als enkele leerlingen uit de hogere klassen, bij Tim Hortons kochten en nuttigden gingen we terug naar de school en bekeken we enkele activiteiten van onze studenten. We zagen hoe ze bezig waren met individuele begeleiding en met een klassikale les. Mooi om te zien en te horen hoe onze studenten in het Engels bezig waren met de leerlingen. We maakte definitieve afspraken om dinsdag beiden een halfuurtje les te geven in een van de groepen.

Norwich, Lunch bij Tim Hortons
Norwich, Rehoboth Christian School, Janneke geeft individuele begeleiding
Norwich, Rehoboth Christian School, Janneke geeft klassikaal les (quiz over Nederland)
Norwich, Rehoboth Christian School, Simon trakteert de klas van Janneke op dropjes

Aan het eind van de schooldag keken we op de parkeerplaats hoe de schoolbussen kwamen aanrijden. Een flink aantal bussen zorgt dagelijks voor het vervoer van leerlingen, die soms bijna een uur rijden van de school af wonen. Deze bussen worden in veel gevallen door moeders bestuurd. Nadat de schoolbel was gegaan, kwamen de leerlingen naar buiten om hun eigen schoolbus op te zoeken. Na een minuut of tien waren de bussen geladen en vertrokken ze een voor een vanaf het parkeerterrein.

Norwich, Rehoboth Christian School, de school gaat uit, leerlingen zoeken hun schoolbus op

Na schooltijd reden we een rondje door het gebied ten zuidwesten van Norwich, waar veel Amish wonen. We maakten daar wat foto’s en brachten een kort bezoek aan een Amish meubelmakerij en een Amish grocery store.

Norwich, Amish boerderij
Norwich, Amish school

Na het rondje door de omgeving van Norwich reden we naar het kostadres van onze studenten, waar we een voortreffelijke maaltijd genoten en de avond gezellig doorbrachten. We reden daarna door het donkere landschap naar Zeelandia Bed&Breakfast waar we opnieuw niet al te laat gingen slapen.

vorigeterug naar boven volgende

Geef een reactie. Aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.