Woensdag 5 mei 2010

Inhoud

Dagopening Cheltenham College

Na een goede nachtrust in het hotel (eigenlijk is The Abbey meer een Bed & Breakfast) aan Bath Parade stond ik op tijd op en zat ik om 7.40 uur aan een voortreffelijk Engels ontbijt met eieren en spek dat werd gekookt en geserveerd door de gastheer / eigenaar van The Abbey.

IMG_2961 Cheltenham College
Cheltenham College
IMG_2963 Cheltenham College Chapel
Cheltenham College Chapel

Daarna ging ik opnieuw naar Cheltenham College waar ik even voor 8:30 uur plaatsnam in de kapel op de galerij bij het orgel om daar de dagopening mee te maken. Vlak voor 8:30 uur stroomt de kapel vol. Jongelui in schooluniform komen door twee deuren binnen en gaan groepsgewijs in de banken zitten. De docenten zitten achter de leerlingen. Voordat de dagopening begint speelt de organist een soort inleidend orgelspel dat fluisterzacht eindigt op het moment dat de “dienst” begint.

IMG_2958 Cheltenham College Chapel
Cheltenham College Chapel, interieur
IMG_2960 Cheltenham College Chapel Organ
Cheltenham College Chapel, Harrison and Harrison Organ

Na een kort welkomstwoord wordt een Hymn gezongen, waarbij iedereen gaat staan en meezingt. Daarna volgt een Schriftlezing en een moment van aandacht. Dat kan een meditatieve overdenking bij het Bijbelgedeelte zijn, vandaag bestond het uit een korte presentatie van een humanitair project in Oost-Europa, waaraan enkele studenten van het College zullen deelnemen. Vervolgens wordt er gebeden, waarna de bijeenkomst wordt besloten en de kapel leegloopt terwijl de organist het orgel bespeelt. Deze muzikale bijdrage heeft aanzienlijk meer om het lijf dan het inleidende gemijmer. Leonard Sanderman speelde een fuga over het Wilhelmus van George Stam, voorafgegaan door een eigen preludium. Dit ter gelegenheid van Bevrijdingsdag die vandaag in Nederland werd gevierd, maar in Engeland niet als zodanig wordt herkend. Ik nam afscheid van Leonard en liep naar mijn auto, waarna ik door Cheltenham naar het noorden reed.

terug naar Inhoud

Van Cheltenham naar Tewkesbury

Over de A4019 en de A38 reed ik naar Tewkesbury, dat aan de River Avon ligt. Dit is een heel aardig stadje met veel vakwerkhuizen en een enorme abdij. Ik ging deze kerk binnen en bekeek de grote ruimte, waarin twee orgels te vinden zijn. De abdij en de stad zijn een bezoek meer dan waard.

IMG_3005 Tewkesbury
Tewkesbury
IMG_3002 Tewkesbury Abbey
Tewkesbury Abbey
IMG_2986 Tewkesbury Abbey Milton Organ
Tewkesbury Abbey, Milton Organ
IMG_2998 Tewkesbury Beech Tree on Abbey Grounds
Beukenboom bij Tewkesbury Abbey

terug naar Inhoud

Van Tewkesbury naar Broadway en Chipping Campden

Ik reed vanuit Tewkesbury naar het oosten, opnieuw de Cotswolds in. Het was weer fraai weer: zonnig, met hier en daar wat wolken, droog en fris. Het landschap was afwisselend en mooi. Hier en daar de geel bloeiende koolzaadvelden en verder nog braakliggende landbouwgrond in een fraai heuvellandschap. Zo reed ik naar Broadway, een bekende en veelbezochte plaats in de Cotswolds.

IMG_3013 Broadway Cotswolds
Broadway (Cotswolds)
IMG_3015 Broadway Cotswolds
Broadway (Cotswolds)

De naam van de plaats is terecht. Broadway heeft een opmerkelijk brede High Street met aan beide kanten groenstrookjes en trottoirs met daarlangs de bekende gele zandstenen gebouwen, die vooral als winkels worden gebruikt. Er is een soort pleintje met een grasveld, kastanjebomen en bankjes. Langs verschillende huizen groeit blauwe regen, die overdadig bloeide.

IMG_3010 Broadway Cotswolds Wisteria
Broadway (Cotswolds), blauwe regen

Ik liep de hoofdstraat op en neer en reed toen naar Chipping Campden, een ander dorp in de Cotswolds waar de hoofdstraat smaller is en de huizen op twee niveaus gebouwd zijn, de ene kant van de straat ligt hoger dan de andere. Het was hier minder druk dan in Broadway, maar er liepen aardig wat toeristen door deze fraaie plaats. Ik kocht een maaltijd in een pub en reed toen weer verder.

IMG_3058 Chipping Campden
Chipping Campden (Cotswolds), gemeentehuis
IMG_3047 Chipping Campden
Chipping Campden (Cotswolds)

terug naar Inhoud

Stradford upon Avon

Van Chipping Campden is het niet ver naar Stradford upon Avon, de volgende plaats die ik wilde bezoeken. Langzaam werd het langschap vlakker en reed ik door het landbouwgebied naar Stradford. Dit is een flinke plaats waar het ontzettend druk was met auto’s, bussen en rondlopende mensen. Het vinden van een parkeerplaats was niet moeilijk, het stadje is duidelijk berekend op heel veel bezoekers.

IMG_3064 Stradford upon Avon
Stradford upon Avon, kenmerkend vakwerkhuis voor deze streek

Ik parkeerde net buiten het centrum en maakte een korte wandeling naar de plek waar Stradford wereldberoemd door werd: het geboortehuis van William Shakespeare. Daar was het druk met toeristen uit allerlei landen die fotografeerden en het huis bezochten. Dat deed ik niet. Wel bezocht ik het winkeltje naar het geboortehuis waar allerlei artikelen die iets met Shakespeare te maken hebben worden verkocht.

IMG_3075 Stradford upon Avon Birthplace of William Shakespeare
Stradford upon Avon, geboortehuis van Shakespeare

Daarna liep ik een rondje door het centrum van Stradford waar veel vakwerkhuizen staan, die nu als winkel of als hotel gebruikt worden gebruikt. Ik liep niet helemaal naar de rivier de Avon waaraan een theater staat dat werk van Shakespeare brengt en waarop plezierbootjes heen en weer varen. Ik had dat vanuit de auto al gezien en wilde op tijd verder rijden naar Worcester om de Evensong bij te wonen.

IMG_3084 Stradford upon Avon
Stradford upon Avon, straatbeeld met vakwerkhuizen
IMG_3102 Stradford upon Avon
Stradford upon Avon, ook het hostel refereert aan Shakespeare

terug naar Inhoud

Worcester

Ik nam de snelste weg terug naar het westen naar de stad die ‘Woester’ wordt genoemd en ten noorden van Cheltenham en Tewkesbury ligt. De weg leidde door een afwisselend landschap, niet zo heuvelachtig als de Cotswolds, maar wel steeds glooiend.

Worcester is een een flinke stad met ruim 90.000 inwoners aan de rivier de Severn. Ik parkeerde in de buurt van het centrum en had nog tijd om even de winkelstraat in te lopen en een kop koffie te kopen. Het voetgangersgebied van Worcester zag er heel wat levendiger en welvarender uit dan dat van Gloucester.

IMG_3135 Worcester Cathedral
Worcester Cathedral boven de River Severn
IMG_3115 Worcester Cathedral
Worcester Cathedral gezien vanuit de Cloisters

De kathedraal van Worcester is een van de grootste in Engeland en ligt fraai boven Severn. Ik was vroeg genoeg en kon nog even rondkijken in de kerk voordat de Evensong begon. In deze enorme ruimte bevinden zich evenals in Tewkesbury twee orgels, een vrij nieuw instrument in twee kassen in het koor en een ouder orgel in het transept.

IMG_3127 Worcester Cathedral Organ
Worcester Cathedral, Tickell Organ

De Evensong, die onder andere door een groep Nederlanders werd bezocht werd verzorgd door de jongens van het koor. Er werd veel eenstemmige muziek gezongen van een goed niveau en op adequate wijze begeleid op het op het nieuwe orgel van Kenneth Tickell (2008), een mooi instrument.

Na de Evensong reed ik naar ‘Gables Bed & Breakfast’, waar ik een overnachting had besproken. Een echte B & B dit keer, gewoon bij mensen aan huis.

IMG_3143 Worcester Gables Bed and Breakfast
Worcester Gables Bed & Breakfast

Afgelegde afstand vandaag 150 km. Mooie dag met mooi weer.

terug naar Inhoud

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.