Vrijdag 7 mei 2010

Inhoud

Van Blaby naar Peterborough

Het restaurant van Westfield House serveert ’s ochtends een goed ontbijt, waarvan ik lekker at. Om iets over 9.00 uur vertrok ik uit Blaby bij Leicester in de richting van Peterborough. Leicester is een flinke stad waar je geruime doorheen rijdt, maar op een gegeven moment rijd je opeens tussen de velden.
Het was droog maar wel fris en winderig. Ik reed door een fraai landschap over de A 47 in oostelijke richting. Overal bloeide koolzaad op de “rolling hills”.

IMG_3318 Rutland
Bloeiend koolzaad op de rolling hills in Rutland, tussen Leicester en Peterborough

Peterborough is een grote stad van ca. 150.000 inwoners die er beter uitziet dan Leicester. Ik reed naar het centrum van de stad en parkeerde in de garage bij de overdekte markt, vlakbij de kathedraal. De kathedraal is behoorlijk groot met een indrukwekkende façade. Binnen werd ik welkom geheten door vriendelijke vrijwilligers. Ik bekeek de fraaie ruimte uitgebreid en liep daarna een rondje door het centrum van de stad.

IMG_3389 Peterborough Cathedral
Peterborough Cathedral, façade
IMG_3337 Peterborough Cathedral
Peterborough Cathedral, schip en koor
IMG_3371 Peterborough Cathedral
Peterborough Cathedral, blik omhoog in de viering
IMG_3380 Peterborough Cathedral
Peterborough Cathedral gezien vanuit de Cloisters
IMG_3386 Peterborough Cathedral, Dean's Close
Peterborough Cathedral, Dean’s Close

terug naar Inhoud

Van Peterborough naar Ely

Ik zocht mijn auto op en reed de stad uit in zuidoostelijke richting, de weg naar Ely op. Het landschap in dit deel van Engeland lijkt op dat in Nederland. Vlak land, mogelijk deels ontstaan door inpoldering, met veel sloten en brede kanalen die dienen voor afwatering.
Er waaide een stevige “Hollandse” wind en het was inmiddels zonnig weer met grote witte wolken aan de lucht. Ergens in dit vlakke landschap ligt Sutton, een plaatsje op een hogergelegen deel van het land. Ik stopte daar even en maakte foto’s van het dorp en de kerk.

IMG_3398 Sutton Parish Church
Sutton, Parish Church

Toen reed ik verder naar Ely, dat ook op een heuvel(tje) ligt en waar een enorme kathedraal het stadsbeeld domineert. Ik parkeerde vlakbij de kerk en ging naar binnen. Er is veel te zien: een zeer oude ingang, die thans geheel in het gebouw is opgenomen en een Mariakapel met rijk beeldhouwwerk. Alle beelden zijn vlak na het ontstaat in een “Beeldenstorm” onthoofd. Merkwaardig gezicht.

IMG_3416 Ely Cathedral
Ely Cathedral
IMG_3452 Ely Cathedral The Lady Chapel
Ely, Mariakapel in de kathedraal. Alle beelden zijn onthoofd
IMG_3483 Ely Cathedral Organ
Ely Cathedral, orgel

Verder tref je in deze kerk het gebruikelijke meubilair aan. Waar de kathedraal beroemd om is, is het Octagon. Ook deze kerk bezat ooit een vieringtoren. En ook hier bleek deze constructie niet sterk genoeg. Anders dan in Salisbury en in Wells, waar men de toren wist te redden stortte die van Ely in, waarna in de veertiende eeuw de achtzijdige koepel werd gebouwd, die nog steeds boven de viering te zien is.

IMG_3436 Ely Cathedral Octagon
Ely Cathedral, Octagon

Er worden rondleidingen gegeven, die o.a. in het Octagon omhoogklimmen. Ik maakte daar geen gebruik van omdat ik op tijd in Cambridge wilde zijn. Ik liep door de straten in de omgeving van de kathedraal terug naar mijn auto en vertok in zuidelijke richting over de A10 naar Cambridge.

IMG_3509 Ely Cathedral
Ely Cathedral

terug naar Inhoud

Van Ely naar Cambridge

Ik was een beetje ongerust dat parkeren in Cambridge lastig zou worden, maar dat viel mee. Ik kon langs de weg parkeren vlakbij de Cam, waaraan ik de Colleges al kon zien liggen. Ik stak het riviertje over en bekeek het centrum van dit aardige stadje. Het is een studentenstad met veel fietsen, aankondigingen van culturele evenementen en een gezellige drukte van inwoners en bezoekers.

IMG_3513 Cambridge King's College Chapel
Cambridge, King’s College Chapel
IMG_3517 Cambridge
Cambridge, River Cam
IMG_3537 Cambridge
Cambridge, straatbeeld

Ik zorgde ervoor op tijd bij de kapel van King’s College te zijn. Daar bleek nogal wat belangstelling te zijn voor het bijwonen van de Evensong. Er stond een flinke rij mensen voor de deur. In de kapel wees een medewerker plaatsen aan. Omdat het vrijdag was werd de Evensong zonder orgelbegeleiding uitgevoerd. De koorklank is zeer fraai en voortreffelijk afgewerkt. Het zingen doet af en toe bijna gemanierd aan. Na de matige prestaties van het koor in Leicester was het een verademing om goede en bevlogen koorzang te beluisteren.

IMG_3543 Cambridge King's College Chapel
Cambridge, rij wachtenden bij King’s College Chapel voor aanvang van de Evensong

Na afloop van de dienst in King’s College liep ik het korte stukje naar St. John’s College Chapel, waar de Evensong een uur later begint. Hier was het lang niet zo druk. Er stond geen rij voor de deur en er hoefden geen plaatsen aangewezen te worden. De dienst verliep net als in andere Evensongs, als werd hier (gelukkig) wel andere muziek gezongen en zorgde het orgel voor begeleiding. St John’s minder gekunsteld, spontaner en ongedwongener. De sfeer in de (kleinere) halfdonkere kapel is ook minder plechtig en formeel dan in de kapel van King’s College.

IMG_3553 Cambridge St. John's College
Cambridge, St. John’s College met de toren van de kapel

terug naar Inhoud

Van Cambridge naar Ashford

Na afloop van de dienst in St. John’s ging ik terug naar mijn auto en verliet ik Cambridge in zuidelijke richting. Via de M11 reed ik in de richting van Londen en probeerde onderweg te eten, wat na enige moeite lukte in een wegrestaurant.

Ik reed de brug bij Dartford Crossing over en vervolgde mijn weg door Kent tot in Ashford, waar ik een kamer had geboekt bij Premier Inn op Eureka Park, het motel waar ik enkele weken geleden een weekend te gast was geweest.

Afgelegde afstand vandaag 347 km. Fraaie dag!

terug naar Inhoud

vorigeterug naar bovenvolgende

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.