Ark Encounter – donderdag 17-8-2023

Ontbijt bij Beans Bakery

Nadat we vannacht goed hadden geslapen in ‘The Rattler’, maakten we ons klaar om de Ark Encounter te bezoeken. We pakten onze spullen in en brachten alles in de auto. Daarna controleerden we nog een keer of we alles hadden en sloten de deur achter ons.

The Galloping Goose, Dry Ridge, Kentucky
The Galloping Goose, Dry Ridge, Kentucky

We verlieten dit aardige parkje met cabins en reden terug naar Dry Ridge. Aan de andere kant van de snelweg vonden we Beans bakery, waar we stopten om te ontbijten. In de winkel lagen allerlei heerlijke bakkerijproducten. In het naastgelegen restaurantje serveerden ze een heerlijk ontbijtje, waar we met smaak van aten.

The Ark Encounter

Na het ontbijt reden we een minuut of 10 naar het zuiden over Interstate 75, tot we bij Williamstown de weg afgingen en meteen bij het parkeerterrein van The Ark Encounter arriveerden. We sloten aan in de rij voor de parkeerplaats, betaalden het parkeergeld en zochten een plek voor de auto. Vanaf de parkeerplaats was de ark al te zien: een enorm gebouw in de vorm van een schip dat hoog boven het landschap uittorende.

The Ark, gezien vanaf de parkeerplaats
The Ark, gezien vanaf de parkeerplaats

Daarna liepen we naar de opstapplaats, waar we in de bus stapten die ons naar de Ark en de andere bezienswaardigheden bracht. We stapten uit bij het hoofdgebouw en besloten daar te blijven om de lezing van Ken Ham te horen.

Lezing Ken Ham

In het Answers Center zochten we een plekje in het enorme theater. Precies om 11:00 uur kwam Ken Ham, de oprichter van Answers in Genesis en de bedenker van het museum en de Ark Encounter, het podium op om zijn lezing te houden.

Hij hield een indrukwekkend verhaal over botsende wereldbeelden en toonde herhaaldelijk aan dat het vertrekpunt waarop mensen hun meningen baseren het belangrijkste punt van discussie is. Als je alleen let op omstandigheden, zonder terug te gaan naar de basis krijg je geen vat op allerlei kwesties die momenteel spelen.

Hij benadrukte dat het zijn doel is mensen ervan te overtuigen dat de basis Gods Woord moet zijn. Met name de eerste 11 hoofdstukken van Genesis zijn van belang om je wereldbeeld op te bouwen.

Bezoek aan de Ark

Na de lezing liepen we door de poort met de regenboog naar de ark. In de poort is de tekst uit Genesis 9 vers 13 geschreven: “I have set my bow in the cloud, and it shall be a sign of the covenant between me and the earth.”

De poort met de regenboog
De poort met de regenboog

Nadat we het terrein opgelopen waren, konden we de ark zien liggen. Het gebouw was indrukwekkend groot. In tegenstelling tot de ark die in Nederland werd nagebouwd is dit geen schip. Het is een gebouw, dat deels in de vorm van een schip is gebouwd. Aan de achterkant is het idee van een schip niet helemaal doorgezet.

Overzichtsfoto van de ark
Overzichtsfoto van de ark

We gingen de ark binnen en liepen de hellingen op naar de eerste verdieping, waar de tentoonstelling begon. We konden de constructie van de boeg zien. Er is veel hout gebruikt, maar vanuit veiligheidsoogpunt is ook metaal gebruikt om het gebouw stevigheid te geven.

Blik in de boeg van de ark
Blik in de boeg van de ark

Huisvesting en verzorging van de dieren

De makers van de tentoonstelling hebben goed nagedacht over de geschiedenis van Noach en zijn gezin. Meteen bij het begin van de rondgang maakten ze duidelijk dat ze artistieke vrijheid hadden genomen om o.a. de namen van de vrouwen te bedenken. Maar ook allerlei andere aspecten van het verblijf in de ark zijn niet op Bijbelse gegevens gebaseerd, maar bedacht op basis van archeologische en antropologische gegevens.

Huisvesting van vogels en kleine dieren, met voorzieningen voor water en voer
Huisvesting van vogels en kleine dieren, met voorzieningen voor water en voer

Aan alle aspecten van het leven aan boord van de ark werd aandacht besteed: Opslag van voedsel en water, verwijderen van afval en mest, het voorzien in de behoefte aan frisse lucht en licht. Al deze thema’s zijn uitgewerkt met voorwerpen en voorbeelden, of werden getoond op schermen en displays.

Timmermanswerkplaats aan boord van de ark
Timmermanswerkplaats aan boord van de ark
Opslag van voedsel en andere benodigdheden
Opslag van voedsel en andere benodigdheden

Onderbreking voor lunch

Nadat we twee van de drie dekken hadden bekeken gingen we met de lift naar beneden om lunch te gebruiken. We besloten niet naar het buffet te gaan, maar zochten een cafetaria op, waar we opnieuw een hamburger aten.

We zaten buiten onder een parasol en genoten van het heerlijke weer, terwijl we de ark vlakbij konden zien liggen.

Achterschip van de ark, met links de 'gewone' gebouwen waarin allerlei faciliteiten gehuisvest zijn
Achterschip van de ark, met links de ‘gewone’ gebouwen waarin allerlei faciliteiten gehuisvest zijn

Laatste deel van de expositie

We liepen terug naar de souvenirwinkel en namen de lift naar boven om verder te gaan waar we gebleven waren. We vervolgden onze wandeling door de Ark Encounter op het derde dek.

Blik naar achter in het midden van de ark
Blik naar achter in het midden van de ark

Daar had men een poging gedaan om het leven van de acht mensen die aan boord waren inzichtelijk te maken. Hier kwam veel artistieke vrijheid bij kijken, want de Bijbel vertelt daar niets over. Toch deed de tentoonstelling niet geforceerd of overdreven gefantaseerd aan. Alles wat we zagen zou zo geweest kunnen zijn.

Woonruimte van Japhet en zijn vrouw
Woonruimte van Jafeth en zijn vrouw
Noach laat de duif met de olijftak binnen
Noach laat de duif met de olijftak binnen

Op de derde verdieping zagen we verder een grote tentoonstelling over allerlei archeologische en geologische aspecten van de zondvloed. Een deel ervan hadden we in het Creation Museum gezien, maar de overlap was nergens storend.

Verder was er op deze verdieping een gasttentoonstelling van het Bible Museum in Washington D.C. en besteedde men nogmaals aandacht aan de botsende wereldbeelden afhankelijk van het uitgangpunt in Gods Woord, of in menselijke opvattingen.

Rondom de ark

We liepen op gemak terug naar beneden langs de brede hellingbanen en verlieten de ark door de souvenirwinkel. Daarna liepen we een rondje over het buitenterrein dat zorgvuldig was ingericht. Er was een dierentuintje, met uitleg over het verschil tussen rassen, soorten en families.

Lemuren in het dierentuintje bij de Ark Encounter
Lemuren in het dierentuintje bij de Ark Encounter

Langs de paden stonden prachtig bloeiende planten in een mooi aangelegde tuin met bomen en heesters. We zagen het staartje van een demonstratie met schildpadden en slangen. Dit deel van de Ark Encounter richtte zich nadrukkelijk op kinderen, die dieren konden voeren en aaien en op een kameel mochten rijden.

Enorme hibiscus in de tuin bij de ark
Enorme hibiscus in de tuin bij de ark

Van Williamstown naar Kenwood (OH)

Na een laatste blik op de ark liepen we terug naar de uitgang en stapten op de bus die ons terugbracht naar de parkeerplaats.

Laatste blik op de ark. De scootmobiels zijn te huur bij de ingang van de ark.
Laatste blik op de ark. De scootmobiels zijn te huur bij de ingang van de ark.

We reden over Interstate 75 naar het noorden, staken in Cincinatti de Ohio River over en reden een stukje verder naar het noorden, waar we na een uurtje in Kenwood aankwamen bij Hannaford Inns & Suites. Hier hadden we een gratis overnachting op basis van punten besproken.

Bij het inchecken werden we in verwarring gebracht doordat er toch geld werd gevraagd voor onze overnachting. Omdat de baliemedewerker niet echt betrokken en geïnteresseerd leek, besloten we te wachten tot morgen om dit recht te zetten.

Cheescake Factory, Kenwood Ohio
Cheescake Factory, Kenwood Ohio

Nadat we ons geïnstalleerd hadden, gingen we op zoek naar een restaurant voor diner. We probeerden bij Red Lobster, maar de wachttijd was daar ongeveer een half uur. We besloten naar Cheesecake Factory te gaan. Naast een taartenbakkerij was dit ook een groot restaurant, waar we een heerlijke maaltijd aten.

Prachtige dag met heel veel informatie, waarover we nog lang kunnen nadenken.

Afgelegde afstand: 62 mijl

Bladwijzer de permalink.

Geef een reactie. Vragen, aanvullingen en tips zijn welkom!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.